ciacho_porto1

Pastéis de nata to portugalskie tarty budyniowe. W zasadzie są one zwykle wielkości muffinek, ale dzisiaj w mojej kuchni (razem z rodowitą Portugalką) stworzyłyśmy wersję większą – w formie dużej tarty. Jest pyszna! Lekka i niezbyt słodka – idealna dla fanów budyniu. Ja od razu zakochałam się w tym prostym deserze :-). Gorąco polecam! Zwłaszcza, że pracy jest niewiele, a i składniki niezbyt wyszukane.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 0,5 l mleka
– 50 g mąki pszennej
– 75 g cukru
– odrobina skórki z cytryny
– 4 żółtka
– cynamon do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciastem francuskim wyłożyć dno okrągłej tortownicy i jej boki. Ponakłuwać widelcem.

Mleko przelać do garnka, dodać cukier, mąkę i skórkę z cytryny. Zagotować i gotować jeszcze przez kilka minut aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodać żółtka i dalej gotować, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie już gęsta, konsystencji budyniu, wylać ją na ciasto francuskie.

Formę wstawić do piekarnika i piec przez. ok. 25-30 minut aż zaczną brązowieć (jak u mnie na zdjęciu). Lekko przestudzić. Podawać posypane cynamonem. Smacznego :-).

Następnym razem przygotuję prawdziwą wersję pastéis de nata – w formie muffinek i wtedy opiszę Wam, jak to dokładniej zrobić ;-).

ciacho_porto1

ciacho_porto2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!