granola_pier1Ostatni przedświąteczny przepis – mimo że mało pasuje na święta same w sobie, to z pewnością posmakuje Wam na poświąteczne grudniowe śniadania. Mieszanka płatków owsianych, różnych nasion i bakalii, pachnąca pomarańczą i przyprawami korzennymi – po prostu pycha! :-). Tym przepisem życzę Wam również wesołych, spokojnych, rodzinnych i smacznych (;-)) świąt Bożego Narodzenia :-).

Składniki:

– 300 g płatków owsianych
– 30 g sezamu
– 40 g pestek słonecznika
– 30 g siemienia lnianych
– 30 g pestek dyni
– 40 g blanszowanych migdałów
– 80 g suszonej żurawiny
– 60 g suszonych moreli
– 1 pomarańcza
– 4 łyżki płynnego miodu
– 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, sezam, siemię i pestki dyni – wymieszać. Morele zalać wrzątkiem i po kilku minutach odsączyć – drobno pokroić razem z żurawiną i migdałami. Dodać do mieszanki płatków i nasion – wymieszać.

Z 1/2 pomarańczy zetrzeć skórkę, a z całego owocu wycisnąć sok. Wymieszać w miseczce sok, skórkę i miód.

Płatki, bakalie, przyprawy i płynne składniki dokładnie wymieszać w jednej misce, żeby mokre składniki oblepiły suche.

Posklejaną masę przerzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160°C przez ok. 40 minut, co 10 minut mieszając.

Granolę ostudzić i przełożyć do szklanego słoja. Smacznego :-).

granola_pier1

granola_pier3

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!