Kolejne proste i lekkie ciasto na weekend :-). Ja zrobiłam je z malinami, ale spokojnie można wykorzystać truskawki czy inne leśne owoce – poza sezonem oczywiście dobrze sprawdzą się te mrożone. Ciasto nie jest bardzo słodkie (jeśli Wam to przeszkadza, to dodajcie więcej daktyli), ale pyszne :-).
Składniki:
– 1 szklanka mąki graham
– 1 szklanka zmielonych płatków owsianych / mąki owsianej
– 100 g daktyli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 1,5 szklanki malin lub innych owoców leśnych (u mnie mrożone)
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na min. 0,5 h do namoczenia. Piekarnik nagrzać do 190°C, formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce umieścić mleko, jajka, ekstrakt z wanilii, namoczone i odsączone daktyle. Zmiksować wszystko blenderem.
Suche składniki wymieszać dokładnie z mokrymi, dodać maliny/inne owoce i ponownie wymieszać łyżką.
Masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut. Smacznego :-).