Trochę przeze mnie zapomniane, ale mimo wszystko jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam :-)! Pyszny orzechowo-miodowy spód, delikatny karpatkowy krem i czekolada – nie da się poprzestać na jednym kawałku ;-).

 

Składniki na kruche ciasto::

– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 3 łyżki cukru
– 1 małe jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę orzechową::

– 240 g orzechów ziemnych niesolonych
– 100 g masła
– 80 g cukru
– 2 łyżki miodu

A poza tym::

– krem do karpatki w 5 minut + 400 ml mleka
– 1 baton snickers
– 80 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski i zagnieść. Następnie wylepić nim wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Orzechy roztłuc na mniejsze kawałki (najlepiej wrzucić je do 1 woreczka, ten włożyć do drugiego, a drugi do trzeciego. Następnie roztłuc orzechy tłuczkiem do mięsa). W niedużym garnku rozpuścić masło, dodać do niego cukier, miód i potłuczone orzechy. Wymieszać, zagotować i wylać masę na surowe kruche ciasto.

Formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.

W wysokiej misce przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu. Wyłożyć go równomiernie na wystudzone ciasto. Następnie pokroić snickersa na plasterki i poukładać na kremie.

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić (w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej). Napełnić nią woreczek z odciętym rogiem lub szprycę do kremu i ozdobić wierzch ciasta fantazyjnym wzorkiem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!