Dzisiaj już zdrowsza wersja bułeczek – na zakwasie i owsiance, ze zwykłą mąką pszenną i mąką graham. Pyszne i sycące :-). Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl

 

 

Składniki na 8 bułeczek:

Owsianka:
– 60 g górskich płatków owsianych
– 200 ml mleka
– 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:
– owsianka
– 300 g mąki pszennej (typ 650 lub 750 – chlebowa)
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej = graham (typ 1850)
– 150 g aktywnego zakwasu żytniego
– 250 ml letniego mleka
– 1,5 łyżeczki soli

Na wierzch (opcjonalnie)
– roztrzepane jajko
– płatki owsiane do posypania

Wykonanie:

Płatki owsiane wrzucić do niedużego garnka, wsypać cukier, zalać mlekiem i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut aż owsianka zgęstnieje. Odstawić z ognia i ostudzić.

Owsiankę przełożyć do większej miski, dodać obie mąki, sól, zakwas i letnie mleko. Wyrabiać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste (składniki nie chcą całkiem się połączyć), można dolać odrobinę wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.

Z wyrośniętego ciasta uformować 8 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Ostudzić :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!