Grissini to włoskie paluszki chlebowe, podawane często jako przekąska przed jedzeniem lub do piwa. Mogą być zwykłe, z ziołami, czosnkiem, serem. Ja dzisiaj dodałam do nich bazylię i oregano ;-). Można je jeść same albo nawijać na nie szynkę parmeńską i maczać w pesto/dipie.
Składniki na 20 sztuk:
– 150 g mąki pszennej chlebowej
– 1 łyżeczka drożdży instant / 12-15 g drożdży świeżych
– 80 ml letniej wody
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– dowolne dodatki: czosnek/ser/zioła (np. po 1 łyżeczce bazylii i oregano)
Wykonanie:
Drożdże instant to od razu wymieszać z mąką, solą, cukrem, dodatkami i wodą. Zagnieść ciasto drożdżowe mikserem. Z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn, a następnie wymieszać z resztą składników i też zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 240°C. Z ciasta na dużej desce/stolnicy uformować rulon, a następnie podzielić go na 20 w miarę równych kawałków. Z każdego uformować bardzo cienki rulonik długości krótszego boku blachy z wyposażenia piekarnika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12 minut aż grissini staną się rumiane. Ostudzić.