Kocie Łakocie wreszcie wracają po dłuższej (zdecydowanie za długiej) przerwie :-). A zaczynamy od kolejnych pysznych bułeczek – na drożdżach z dużą ilością mąki graham i moimi ukochanymi orzechami. Polecam!

 

Składniki na 6 bułeczek:

– 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej/graham
– 150 g mąki pszennej chlebowej
– 150 ml mleka
– 200 ml wody
– 1 opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g)
– 1 łyżeczka soli
– garść ulubionych drobno pokrojonych orzechów (u mnie ziemne + włoskie)
– białko + siemię lniane na wierzch (opcjonalnie)

Wykonanie:

Obie mąki przesiać do miski, dodać drożdże, sól i orzechy. Wlać letnią (!) wodę i mleko. Wyrobić ciasto mikserem do połączenia. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformować 6 okrągłych bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na 40 min do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C.

Bułeczki posmarować białkiem i posypać siemieniem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kuchennej kratce. Smacznego :-).

<

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!