Oto przepis na mój pierwszy chleb wyrastający w koszyku ;-). Dzięki temu nabrał trochę bardziej „chlebowego” kształtu. Można go oczywiście upiec także w zwykłej formie. Dodałam do niego namoczoną przez kilka godzin kaszę jaglaną i siemię. Poza tym to standardowy żytni chleb – z mąką pół na pół razową i zwykłą.

Składniki:

Zaczyn:
– 100 g mąki żytniej typ 720
– 100 g wody
– 80 g aktywnego zakwasu żytniego

Ziarno:
– 90 g kaszy jaglanej
– 60 g siemienia lnianych
– 150 g wody

Chleb:
– cały zaczyn
– całe ziarno
– 220 g mąki żytniej razowej typ 2000
– 180 g mąki żytniej typ 720
– 320 g wody
– 1 łyżka soli

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość.

Składniki na ziarno wymieszać w oddzielnej misce, przykryć i też odstawić na 12 godzin do namoczenia.

Do miski z zaczynem przełożyć ziarno, dodać obie mąki, wodę i sól. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć uformowane do koszyka (podłużnego lub okrągłego – u mnie podłużny długości 35 cm) lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok.5-6 godzin lub do czasu, aż ciasto urośnie do brzegów koszyka/formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Wstawić chleb – jeśli używamy koszyka, to przełożyć chleb na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze ok. 30-40 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić chleb do ostygnięcia. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!