W tym roku stwierdziłam, że wreszcie spróbuję przekonać się do szparagów. A że jeszcze nigdy nic z nimi nie gotowałam ani nie piekłam, to zaczęłam od czegoś łatwego. I tak oto powstało quiche :-). Muszę przyznać, że smakuje bardzo dobrze, a i szparagi nie były zbyt problematyczne w tym przepisie ;-).

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

Kruche ciasto:
– 100 g zimnego masła
– 1 jajko
– mąki tyle ile weźmie ciasto (mąka zwykła pszenna)
– szczypta soli
– 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
– pół pęczka zielonych szparagów
– pół białej części pora
– 1 cebula
– 200 g dobrej szynki (w kawałku)

Masa śmietanowo-jajeczna:
– pół szklanki śmietany 12%
– 2 jajka
– 3 łyżeczki musztardy
– 100 g sera feta
– świeżo zmielony pieprz
– 3/4 łyżeczki soli
– 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki, żeby odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Kruchym ciastem wylepić formę do tarty, podziurawić widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Pora pokroić w piórka, a szynkę w drobną kostkę. Szparagi umyć, osuszyć i ewentualnie przeciąć na pół.

W misce przygotować masę śmietanowo-jajeczną. Wlać śmietanę, dodać jajka, musztardę, rozkruszoną fetę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć cebulę i pora. Poukładać na to szparagi, a następnie szynkę. Zalać wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut aż masa się zetnie, ale przy dotknięciu będzie miękka. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!