A w zasadzie 2 torty ;-). Robione specjalnie na zamówienie na 14 urodziny strony internetowej www.betaki.pl, która poświęcona jest Grecji. Stąd pomysł, aby i tort miał w sobie coś greckiego. Na jednym z nich stoi wykonany z masy cukrowej kościółek charakterystyczny dla Cyklad, a w obu po przekrojeniu miała być widoczna grecka flaga – z niebieskiego ciasta i białego kremu. Paski jak najbardziej widoczne były, krzyż niestety nie, dlatego podaję Wam przepis bez zabawy z krzyżem. Domyślam się, że nikt z Was takiego tortu od początku do końca robić nie będzie, ale może jakieś elementy przydadzą się Wam do innych wypieków :-).
Składniki na 1 biszkopt – na takie 2 torty potrzebowałam 2,5 biszkopta:
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– niebieski barwnik spożywczy w żelu (ja użyłam Wiltona)
Składniki na krem na 1 tort:
– 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
– 500 ml kremówki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
Nasączenie 1 tortu:
– sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy
– 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
– 7 łyżek wody
– 2 łyżeczki cukru
Do dekoracji 1 tortu:
– 1 paczka podłużnych biszkoptów + wstążka
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając. Następnie dodać obie mąki. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką/widełkami od miksera. Na koniec dodać barwnik spożywczy, wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Pokroić na 4 blaty.
Nasączenie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Krem:
W misce umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Przełożenie:
Na 1 tort potrzebnych jest 5 blatów biszkoptowych (czyli z 1 i 1/4 biszkopta). Każdy trzeba nasączyć i przełożyć cienką warstwą kremu. Na koniec należy wyłożyć krem na wierzch i boki, wyrównać, po bokach wyłożyć biszkopty. Przewiązać wstążką i dowolnie udekorować :-).