Wszędzie panuje teraz sezon na szparagi, więc i u mnie musiała pojawić się jakaś propozycja :-). Zainspirowana swoją podróżą do Barcelony i książką, którą tam kupiłam, postanowiłam przygotować typową hiszpańską tortillę z ziemniaków i jajek z mniej typowym dodatkiem w postaci zielonych szparagów :-). Składniki i wykonanie są bardzo proste, a taka tortilla może być świetnym dodatkiem do obiadu czy ciekawą propozycją na kolację na ciepło. Spróbujcie póki sezon trwa!
Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 6 jajek
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 100 ml oliwy
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć przez ok. 25 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. 10 minut przed końcem smażenia dorzucić cebulę.
W międzyczasie ugotować szparagi. Umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i związać nitką. W wyższym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wstawić wówczas do niego szparagi (główkami do góry). Gotować przez ok. 10 minut aż szparagi będą miękkie. 8 większych kawałków z główkami odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić na 5-centymetrowe kawałki.
Jajka wrzucić do miski i roztrzepać je. Wlać na patelnię do usmażonych ziemniaków, dodać szparagi, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut. Po tym czasie odwrócić tortillę na drugą stronę, udekorować pozostawionymi szparagami i smażyć jeszcze przez 5 minut. Gotowe :-).