Do zrobienia brownie z użyciem kaszy jaglanej zabierałam się już od dłuższego czasu, ale zawsze wygrywało z nim inne ciasto. Wreszcie jednak, kierowana chęcią zjedzenia czegoś słodkiego, ale jak najbardziej zdrowego, zmotywowałam się żeby je upiec. Kształt nietypowy jak na brownie – pieczone w tortownicy – ale jeszcze nie dorobiłam się kwadratowej blachy… ;-).

Składniki na ciasto:

– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka
– 50g oleju kokosowego
– 100g gorzkiej czekolady
– 6 łyżek cukru trzcinowego
– 1 łyżka mielonej kawy
– 2 jajka
– 50g mąki kukurydzianej

Składniki na polewę:

– 50 g gorzkiej czekolady
– 20 g masła
– orzechy laskowe (albo inne, ulubione) do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o śr. 24cm/blachę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Kaszę wsypać do garnka, dodać mleko, olej, połamaną czekoladę, cukier i kawę. Postawić na ogniu i gotować ok. 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko, co jakiś czas mieszając. Masa powinna mieć na koniec konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia i trochę przestudzić.

Do masy dodać jajka i zmiksować dokładnie blenderem. Dodać mąkę i ponownie zmiksować.

Masę przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut.

Pod koniec pieczenia trzeba przygotować polewę. W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i polać nią ciasto. Udekorować orzechami. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!