Wydaje mi się, że ze wszystkich przepisów na ciasta marchewkowe, z którymi do tej pory miałam do czynienia, ten jest zdecydowanie najprostszy. Nie ma przekrajania ciasta, przekładania kremem – wystarczy wszystko wymieszać i upiec :-). Przepis znalazłam na stronie www.kwestiasmaku.com .

Składniki na ciasto:
– 300 g drobno startej marchewki
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 5 jajek
– 250 g masła
– 1 szklanka cukru
– 2 szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 16 g cukru z wanilią
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę:
– 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
– 30 g ciepłego masła
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Startą marchewkę, skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy wymieszać i odłożyć. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przestudzone masło, cały czas ubijając.

Dodać startą marchewkę ze skórką pomarańczową i wymieszać. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Miksować do całkowitego połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Ostudzić.

Polewa: miękkie masło ubić z cukrem pudrem, dodać miód, wymieszać. Dodawać stopniowo po łyżce serek, cały czas mieszając. Równomiernie rozłożyć krem na ostudzonym cieście. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!