Moja ulubiona zupa krem 🙂 . Idealna w chłodne dni. Baaardzo sycąca, rozgrzewająca, a przy tym niezwykle zdrowa i białkowa. Tak naprawdę tą zupą wprowadziłam cieciorkę do swojej kuchni i teraz bardzo często używam jej do różnych potraw (ale jednak do zupy najczęściej!)
Składniki:
– 250 g suchej ciecierzycy
– puszka pomidorów (całych, bez skórki)
– bulion warzywny
– 2 ząbki czosnku
– 1 czubata łyżka suszonej bazylii
– szczypta gałki muszkatołowej
– natka pietruszki
– sól i pieprz
Wykonanie:
Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać wodą i zostawić na ok. 12 godzin do napęcznienia. Po tym czasie wodę wymienić i gotować przez ok. 1 godzinę.
Ciecierzycę odcedzić. Wlać do niej bulion (ja robię to „na oko”, wlewam go na początku niewiele i później po zmiksowaniu wszystkich składników dodaję tyle, żeby osiągnąć odpowiednią dla mnie gęstość zupy). Dodać pomidory z puszki razem z sokiem i wszystkie przyprawy. Zmiksować całość blenderem na gładki krem. Jeśli zupa wyszła za gęsta, dodać odpowiednią ilość bulionu. Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego 🙂