Już dawno nie pojawiało się tutaj nic z kuchni greckiej. A że przeglądałam ostatnio stronę betaki.pl i jej część „Coś dla łakomczuchów”, to przypomniałam sobie o tym świetnym kurczaku – nie było wyjścia, następnego dnia pojawił się u nas na obiad. Gorąco polecam! 🙂

 

Składniki:

– 5-6 średnich ziemniaków
– 4 udka/8 podudzi kurczaka
– 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– 6 łyżek białego wytrawnego wina
– 0,5 l wywaru drobiowego
– sok z 1 cytryny
– otarta skórka z 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka miodu
– sól
– pieprz cytrynowy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200°, przygotować naczynie żarodporne. Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do osolonej wody, zagotować i gotować przez ok. 10 minut. Jeszcze twarde pokroić na grube plastry i połowę z nich ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać solą i pieprzem cytrynowym.

Kurczaka także doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, obsmażyć mięso z obu stron. Gdy lekko się zrumieni, wyjąć i ułożyć na ziemniakach. Obłożyć pozostałymi ziemniakami, znowu doprawić solą i pieprzem.

Do rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki, energicznie mieszając i smażyć przez 1 minutę. Dodać wino, wymieszać. Stopniowo wlewać wywar i sok z cytryny, cały czas mieszając aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać cynamon, miód i startą skórkę z cytryny.

Polać sos mięsem, naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut (5 minut przed końcem można naczynie odkryć, żeby kurczak się przyrumienił). W połowie czasu mięso obrócić i polać sosem. Smacznego! :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!