Po tych wszystkich ciastach czas wreszcie na coś obiadowego :-). Kiedy jadłam kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, pomyślałam, że dobrze komponowałaby się także kasza gryczana z brokułem. Żeby było zdrowiej i lżej, kotlety zamiast smażyć, upiekłam. Polecam – dla wegetarian i nie tylko ;-).

Składniki na 6 kotletów:

– 100 g kaszy gryczanej niepalonej
– 300 g brokuła
– 30 g mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych
– 40 g słonecznika
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka ziół (u mnie bazylia+tymianek+oregano)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaszę zalać wodą, zagotować i gotować przez ok. 13 minut. Brokuła ugotować w oddzielnym garnku do miękkości. Odcedzić, przestudzić.

Do miski wrzucić ziarna słonecznika, kaszę, brokuła, przyprawy i mąkę. Zmiksować blenderem na gładką masę. Uformować 6 kotletów i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut.

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!