Przyszedł czas i na pierwszy leniwy chleb. Trochę musiałam pokombinować, żeby wyszedł taki ładny i okrągły, ale w końcu się udało :-). I jest naprawdę pyszny :-).

Składniki:

– 100 g aktywnego zakwasu żytniego
– 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej = graham (typ 1850)
– 150 g półtłustego twarogu
– 300 ml wody
– 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Do miski wsypać obie mąki, dodać zakwas, pokruszony twaróg, sól i na końcu wlać wodę. Wymieszać wszystko przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie zagnieść dokładnie ciasto ręką. Zostawić w misce w ciepłym miejscu na godzinę.

Następnie podsypać chleb mąką, uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka wysypanego mąką. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.

Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 250°C razem z blachą, na której będziemy piec chleb. Kiedy piekarnik już się nagrzeje, wyciągnąć blachę, wyłożyć papierem do pieczenia i przerzucić na nią chleb z koszyka. Wstawić i piec przez 10 minut.

Po tym czasie wyłączyć termoobieg, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kuchennej kratce. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!