Lody z czarnego sezamu spróbowałam po raz pierwszy w Japonii i od razu się w nich zakochałam :-). Problem polega na tym, że nawet tam było dość ciężko je dostać, a co dopiero w Polsce! Fakt faktem, nie udało mi się na nie trafić nigdzie w naszym kraju… Natomiast ostatnio znalazłam przepis na takie lody na stronie www.greenmorning.pl i od razu stwierdziłam, że muszę je przygotować! W ten weekend udało mi się dostać paczkę czarnego sezamu i zabrałam się do pracy. Przepis trochę zmodyfikowałam, żeby nie było w lodach w ogóle cukru (lody słodzone są tylko miodem). Wyszły przepyszne! Jeśli nigdy nie jedliście takich lodów, to koniecznie musicie spróbować. Pokochacie ten smak :-). A lody są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia maszyny do lodów, więc każdy kto posiada mikser i zamrażarkę jest w stanie je przygotować. Powodzenia!
Składniki:
– 150 g czarnego sezamu
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 200 ml śmietany kremówki 30%
– 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego (u mnie w wersji light – 4% tłuszczu)
Wykonanie:
Uprażyć sezam na dużej, suchej patelni. Trzeba ją najpierw dość mocno rozgrzać, wsypać sezam i prażyć, aż ziarna zaczną „strzelać”. Wtedy zdjąć z patelni i od razu zmiksować w młynku, melakserze czy odpowiednim kubku blendera.
Ziarna należy mielić aż powstanie czarna pasta i z ziaren zacznie wydobywać się tłuszcz. Jeśli robiliście kiedyś masło orzechowe albo pastę tahini, to doskonale wiecie o co chodzi ;-). Do pasty dodać płynny miód i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Pasta musi wystygnąć.
W wysokiej misce ubić kremówkę na sztywno. Następnie wlewać ok. 1/2 mleka niewielkim strumieniem, cały czas mieszając. Resztę mleka wlać do pasty sezamowej i wymieszać. Dodawać po kilka łyżek do kremówki, cały czas mieszając.
Tak przygotowaną masę przelać do prostokątnego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Po kilku godzinach lody są gotowe do zjedzenia :-). Nie trzeba w trakcie mrożenia ich miksować – nie wytrącą się kryształki lodu. Tylko pamiętajcie, że nasze domowe zamrażarki dość mocno chłodzą, więc jeśli chcecie lody zjeść, to wyjmijcie je ok. 10-15 minut wcześniej. Wtedy nabiorą odpowiedniej konsystencji, a Wy będziecie mieli możliwość je nałożyć. Smacznego!