mazurek_ajerkoniak01

Przepis ten znalazłam na stronie mojewypieki.com jako mazurek i tak przygotowałam go na Wielkanoc, natomiast wydaje mi się, że może być to ciasto na każdą inną okazję. Jest nie za duże, niezbyt słodkie, lekkie i przede wszystkim pyszne :-). Można je przygotować na spotkanie rodzinne, z przyjaciółmi czy ot tak na weekend. W oryginalne pod żelką ajerkoniakową była czarna porzeczka, za którą ja osobiście nie przepadam, dlatego zastąpiłam ją jagodami – pasują tu idealnie :-).

Składniki na kruche ciasto::

– 175 g mąki pszennej
– 25 g cukru pudru
– 100 g zimnego masła
– 1 łyżka śmietany 12%
– 1 żółtko

Składniki na żelkę ajerkoniakową::

– pół szklanki śmietany kremówki 30%
– pół szklanki ajerkoniaku
– 13,5 g żelatyny w proszku

A poza tym::

– kilka łyżek dżemu jagodowego
– 1 białko
– 50 g drobnego cukru do wypieków

Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce/melakserze i zagnieść/zmiksować. Ciastem wylepić formę do 2/3 jej długości, ukształtować też wałeczki i przykleić do zewnętrznej części ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić.

Żelatynę zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia) i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzić do wrzenia! – żelatyna straci wtedy swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika.

W oddzielnym garnuszku podgrzać kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i wlać do rozpuszczonej żelatyny, dodać ajerkoniak i wymieszać. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, aż żelka stężeje.

Kruche ciasto posmarować dżemem jagodowym i wylać na niego tężejącą żelkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przygotować beziki – białko ubić na sztywno, pod koniec dodawać małymi porcjami cukier, dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do szprycy i na większej blaszce wyłożonej papierem uformować beziki. Wstawić do nagrzanego do 140°C piekarnika (termoobieg) i piec do wysuszenia bezików – ok. 30-40 minut. Przed podaniem udekorować nimi ciasto. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!