Czas na kolejną dyniową inspirację! 🙂 Ja jak co roku mam w mieszkaniu bardzo dużo dyń i co rusz wymyślam nowe sposoby jej wykorzystania. Dzisiaj stworzyłam proste muffinki, które udekorowałam chocolate chips – zapach czekolady z piekarnika był obłędny :-).
Składniki na 14 muffinek:
– 300g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 170 g cukru
– skórka z 1 pomarańczy
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 szklanka puree z dyni (ok. 200g)
– 2 jajka
– 60 ml mleka
– 150 g roztopionego masła
– ew. do dekoracji np. chocolate chips/pestki dyni/suszona żurawina
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190°C, a formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej umieścić puree z dyni, jajka, mleko, roztopione masło, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Też dokładnie wymieszać.
Składniki mokre połączyć łyżką z suchymi tak, żeby nie zostały większe grudki mąki. Ciasto przełożyć do papilotek i wierzch ewentualnie udekorować.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Smacznego :-).