teriyakir2

Oto moja dzisiejsza obiadowa propozycja z lekkim nawiązaniem do Japonii :-). Piszę “lekkim”, bo o ile sos teriyaki jest bezdyskusyjnie japoński, to risotto już trochę mniej… ale za to dyni jada się tam już naprawdę sporo! Polecam to zestawienie, jeśli chcecie stworzyć w kuchni coś nowego, ale nie macie na gotowanie zbyt wiele czasu.

Składniki na kurczaka teriyaki:

– ok. 500 g piersi z kurczaka
– 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
– 5 łyżek sosu sojowego
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki brązowego cukru
– pół łyżeczki mielonego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka sezamu

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze filety. Sezam podprażyć na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać olej, dodać resztę składników sosu: sos sojowy, ocet, cukier, imbir, zmiażdżony czosnek. Zagotować, ułożyć filety z kurczaka, przykryć i na umiarkowanym ogniu smażyć przez ok. 5 minut.

Po tym czasie filety obrócić na drugą stronę i ponownie smażyć przez ok. 5 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Podawać posypane prażonym sezamem.

Składniki na dyniowe risotto:

– 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– 500 g dyni Hokkaido
– 200 g ryżu do risotto
– 900 ml wywaru warzywnego/rosołu
– 1 łyżka oleju
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się przezroczysty. Dodać dynię i wlać trochę wywaru. Gotować, aż ryż wchłonie większość płynu, co jakiś czas mieszając. Wlać kolejną porcję i znowu gotować aż do wchłonięcia wywaru. Całość powtarzać, aż wywar się skończy i zostanie wchłonięty przez ryż.

Risotto zdjąć z ognia, przykryć i odczekać jeszcze ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego :-).

teriyakir

teriyakir2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!