A oto i kolejny przepis z truskawkami :-). Tym razem już typowo na słodko :-). Pyszne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów. Ja je robiłam na Dzień Mamy, ale nadają się na wiele różnych okazji. Albo i bez okazji ;-).

 

Składniki na 14 muffinków:

– 240 g mąki
– 60 g mielonych migdałów
– 120 g cukru
– 1 łyżka cukru z wanilią
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 jajka
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 90 g masła
– 100 ml mleka
– 200 g truskawek
– 2-3 łyżki amaretto (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Masło roztopić.

W 1 misce wymieszać składniki suche: mąkę, migdały, cukier, proszek, sodę. A w drugiej składniki mokre: jajka, jogurt, masło, mleko.

Wsypać suche składniki do mokrych i zamieszać tylko do połączenia składników. Wsypać truskawki, wlać amaretto i ponownie delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do papilotek, formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!