okonomiyaki3

Tym razem już typowo japońskie danie prosto z Osaki – okonomiyaki! Opisałam je dokładniej w tym poście, a tutaj napiszę tylko, że to japoński placek na bazie jajek, mąki, bulionu dashi i kapusty pekińskiej, do którego dokłada się najróżniejsze dodatki. U mnie powstała wersja dość podstawowa, dodałam tylko paprykę i bardzo często pojawiający się w Japonii boczek. Większość składników jest bardzo prosta i łatwo u nas dostępna, a nawet te wyszukane, jak dashi w proszku czy płatki bonito, można kupić u nas w internecie czy sklepach z zagraniczną żywnością. Jedynym problemem może być sos do okonomiyaki. Ja swój przywiozłam prosto z Hiroshimy – królestwa Okonomiayki – wydaje mi się, że w Polsce jest on nie do dostania. Ale na różnych stronach są przepisy na taki sos – głównie na bazie sosu sojowego – poszukajcie. Jeśli natomiast mój się skończy i będę musiała stworzyć go sama, to przepisem na pewno się podzielę :-).

Zdecydowanie zachęcam Was do spróbowania tego dania – jest po prostu przepyszne! A i oczywiście powinno się je jeść pałeczkami ;-).

Składniki na 4 okonomiyaki:

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki dashi w proszku lub wody
– 2 jajka
– 1 kapusta pekińska (ok. 1/2kg)
– 1 średnia cebule
– pół czerwonej papryki
– 1,5 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 8 plasterków boczku
– sos do okonomiyaki
– majonez
– płatki tuńczyka bonito
– olej/oliwa do smażenia

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać, a paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, wodę, sól i proszek. Dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać warzywa i wymieszać, aż pokryją się ciastem. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół.

Na patelni rozgrzać olej/oliwę i nałożyć 1/4 przygotowanej masy. Uformować okrągły placek, a na wierzchu ułożyć 4 półplasterki boczku. Smażyć przez ok. 3-4 minuty aż spód zbrązowieje.

Następnie placek odwrócić i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-6 minut. Ponownie placek odwrócić i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Zdjąć z patelni i powtarzać cały proces, aż do wykorzystania ciasta. Oczywiście można to robić (tak jak ja) na 2 patelniach ;-).

Przed podaniem każdy placek posmarować z wierzchu sosem do okonomiyaki, a następnie udekorować majonezem (najlepiej mieć oczywiście majonez w tubce, ale że ja takiego nie dostałam, to użyłam szprycy do kremów z najwęższą końcówką ;-)). Na koniec posypać wierzch płatkami bonito. Smacznego :-).

okonomiyaki4

okonomiyaki1

okonomiyaki2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!