Nie tylko dla wegetarian! 🙂 Bardzo zdrowy, z wartościowych składników, całkiem łatwy i przede wszystkim pyszny 🙂
Składniki:
– 0,5 kg marchewki
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1/3 szklanki kaszy jaglanej
– 350 g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
– 650 ml bulionu jarzynowego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 jajka
– 1 łyżka startego imbiru
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
– sól, pieprz
Wykonanie:
Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać wodą i zostawić na ok. 12 godzin do napęcznienia. Po tym czasie wodę wymienić, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej (!) i gotować przez 40 minut. Ewentualnie można użyć gotowej ciecierzycy z puszki.
Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę na niezbyt grube plasterki. Czosnek zmiażdżyć. Na głęboką patelnię wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, marchewkę i starty imbir. Dusić przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.
Wlać 250 ml bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Dodać soczewicę i kaszę jaglaną. Wymieszać. Wlać resztę bulionu. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez ok. 15 minut lub do czasu, aż składniki wchłoną cały płyn i masa będzie gęsta.
Do dużej miski wrzucić ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, masę marchewkową z patelni oraz ostrą paprykę. Zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. godzinę. Ostudzić przed pokrojeniem.
Smacznego 🙂
Przepis znalazłam na stronie http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/pasztet_wegetarianski/przepis.html