Były już migdały w połączeniu ze śliwką, przyszedł czas na gruszki. I to gruszki gotowane w winie z cynamonem. Idealne jesienne smaki na listopadowy wieczór 🙂

 

 

Składniki na kruchy spód:

– 85 g masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki cukru
– mąki ile weźmie ciasto
– odrobina aromatu migdałowego

Składniki na gotowane gruszki:

– 4 gruszki (polecam konferencje)
– 1 szklanka wody
– 1/2 szklanki białego wina (ja użyłam półwytrawnego)
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę migdałową:

– 125 g miękkiego masła
– 100 g drobnego cukru
– 1 cukier wanilinowy (lub 16 g domowego cukru waniliowego)
– 1 jajko
– 1 łyżka amaretto
– 125 g mielonych migdałów
– 40 g mąki pszennej

Wykonanie:

Kruche ciasto zagnieść i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do lodówki na 15 minut.

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cukrem i cynamonem. Włożyć gruszki i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 5 minut.

W międzyczasie przygotować masę migdałową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać jajko i dalej ucierać. Dodać amaretto, mielone migdały i mąkę. Wymieszać wszystko na małym obrotach.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Kruchy spód podziurawić widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na niej ułożyć odsączone gruszki rozcięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-40 minut do zezłocenia.

Kiedy ciasto się piecze, przygotować glazurę do posmarowania. Pozostały po gruszkach syrop podgotować, żeby odparować część płynu – ma być dość gęsty. Kiedy ciasto się upiecze, posmarować jego wierzch syropem. Dzięki temu będzie się ładnie błyszczeć 🙂

Przepis znalazłam na stronie http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-migdalowa-z-gruszkami i trochę zmodyfikowałam.

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!