pieczona owsianka malinowa

Pieczona owsianka malinowa to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie! Przygotujcie ją sobie wieczorem – rano wystarczy lekko podgrzać czy zjeść zwyczajnie na zimno. Robi się ją ekspresowo, a smakuje jak lekkie ciasto :-). Ja użyłam mrożonych malin, ale sprawdzą się tutaj każde inne owoce jagodowe (truskawki, borówki, porzeczki czy czereśnie), a jeśli nie macie takich zapasów, to pokrójcie drobno jabłka czy gruszki. Też będą świetnie pasować. Ja do swojej owsianki dodałam miód ekologiczny bio firmy Huzar, który pochodzi z gospodarstw spełniających najwyższe normy rolnictwa ekologicznego. Gorąco polecam :-).

Składniki na 3 porcje:

– 170 g płatków owsianych
– 125 ml mleka
– 75 g jogurtu naturalnego
– 200 g malin (poza sezonem mrożonych)
– 20 g miodu ekologicznego firmy Huzar lub więcej, do smaku
– 1 jajko
– płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. W misce umieścić płatki owsiane, mleko, jogurt, jajko i miód. Dokładnie wymieszać łyżką.

Następnie dodać maliny (jeśli używacie malin mrożonych, dodajcie je tuż po wyjęciu z zamrażarki). Ponownie wymieszać i przełożyć do formy żaroodpornej.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypać podprażonymi płatkami migdałowymi. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :-).

pieczona owsianka malinowa

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!