A oto przepis na idealną przekąskę na imprezę, piknik czy grilla :-). Roladki naleśnikowe z serkiem, szynką i zieleniną. Smaczne, a przy tym zdrowsze niż typowe imprezowe przekąski ;-). Aby same naleśniki też były trochę „ciekawsze” dodałam do ciasta posiekany koperek. Polecam na wiosenno-letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi :-).
Składniki na 20 roladek:
– 10 placków naleśnikowych (zwykłych, z mąki pszennej + garść posiekanego kopru)
– pół opakowania fety
– 1 serek śmietankowy (np. twój smak)
– 10 plastrów szynki
– sałata
– rzodkiewki
– 2 pomidory
– pieprz
– świeża/suszona bazylia
Wykonanie:
Po usmażeniu naleśników fetę wymieszać w misce z serkiem śmietankowym (najlepiej widelcem, dość dokładnie, by nie było grudek fety). Rzodkiewki pokroić na plasterki, a pomidory na półplasterki.
Serkiem posmarować całe naleśniki. Na to ułożyć duży liść sałaty, a następnie plaster szynki. Na 1/3 placka położyć 2-3 półplasterki pomidora i kilka plasterków rzodkiewki. Posypać pieprzem i bazylią. Zawinąć ciasno w roladę i przekroić ją po skosie na pół. Gotowe :-).