Kolejny chleb stworzony w ramach odmiany od tego na zakwasie. Pyszny chleb graham na drożdżach :-). A co najważniejsze – bardzo szybki w wykonaniu. Już po 3 godzinach, łącznie z wyrastaniem, możecie cieszyć się świeżym, pachnącym bochenkiem. Przepis znalazłam na stronie smakowitychleb.pl

Składniki:

– 400 g mąki graham = pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
– 50 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
– 2 łyżeczki drożdży instant
– 300 ml letniej wody
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Do miski wsypać wszystkie suche składniki, następnie wlać letnią wodę. Wyrabiać mikserem, aż powstanie zwarte ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i uformować ładny bochenek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220°C. Chleb naciąć po skosie w 3-4 miejscach (jak widać na zdjęciu) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Ostudzić – najlepiej na kuchennej kratce. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!