Przepis znalazłam na kwestii smaku. Doskonale nadaje się na uroczysty obiad/kolację – w tym na walentynki :-). Według mnie bardzo dobre połączenie śliwek, sera i wytrawnego czerwonego wina :-). A do tego oryginalna sałatka z rukoli, ciemnych winogron i mandarynek.
Składniki na 4 porcje:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 150 g suszonej szynki, np. parmeńskiej
– 1 łyżka masła
– sól, świeżo zmielony pieprz
Nadzienie:
– 130 g suszonych śliwek kalifornijskich
– 1 łyżeczka estragonu
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka powideł śliwkowych
– drobno starta skórka z 1/2 mandarynki
– 70 g sera camembert
Sos:
– 1 szklanka (250 ml) czerwonego, wytrawnego wina
– 4 łyżki powideł śliwkowych
– 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
– skórka starta z 1/2 mandarynki
– świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Polędwiczkę opłukać i osuszyć. Pokroić w poprzek na 1,5 cm plastry. Roztłuc tłuczkiem na cienkie filety. Odrobinę posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować nadzienie – w miseczce wymieszać śliwki z przyprawami, skórką i powidłami. Camembert pokroić na małe kawałki – mniej więcej na tyle ile mamy filetów z polędwiczek.
Na każdym filecie położyć po 1-2 śliwki z nadzienia i kawałeczek sera. Zawinąć w roladę, a następnie owinąć w plasterek szynki.
Przygotować sos – wszystkie składniki umieścić w małym garnku, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Sos powinien trochę zgęstnieć. Odstawić z ognia.
Rozgrzać dużą patelnię. Rozpuścić na niej łyżkę masła. Ułożyć roladki. Smażyć przez 4 minuty z jednej strony, a później przez 4 minuty z drugiej. Na koniec przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić z ognia.
Na talerzach polędwiczki polać podgrzanym sosem. Podawać np. z białym ryżem i sałatką z rukoli i owoców.
Sałatka:
– garść rukoli
– dzwonka z 2 mandarynek
– 150 g ciemnych winogron
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
– sól i świeżo zmielony pieprz
Winogrona przekroić na pół. Rukolę wymieszać z owocami. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce/szklance. Polać sałatkę.
Smacznego 🙂