Mimo że to jeszcze nie sezon, to kiedy zobaczyłam pierwsze truskawki kilka dni temu na bazarku, to zamarzyła mi się moja ukochana sałatka z truskawkami, rukolą, fetą i czarnymi oliwkami. A to wszystko polane sosem na bazie oliwy z miodem wielokwiatowym (firmy Huzar) i czosnkiem. Możecie mi wierzyć – jeśli raz spróbujecie tej sałatki, od razu się zakochacie :-).
Składniki na 2 porcje:
– pół opakowania rukoli
– 300 g truskawek
– 20 czarnych oliwek
– 100 g sera feta
Składniki na sos:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka miodu wielokwiatowego firmy Huzar
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Rukolę ułożyć na półmisku, poukładać na niej połówki truskawek, pokrojoną fetę i czarne oliwki (pamiętajcie, żeby nie mieszać ze sobą składników – truskawki zabarwią wówczas fetę, co nie wygląda najlepiej).
W szklance/miseczce przygotować sos: wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i polać po sałatce. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! :-).