tort_bezowy_cytrynaDaaaawno na moim blogu nie było żadnej bezy – zdecydowanie zbyt dawno! I mimo że na co dzień staram się robić zdrowe desery bez cukru, to na większe okazje pojawić się musi porządny tort. Tym razem upiekłam cytrynowy tort bezowy – z moim ukochanym lemon curdem. Trzeba przyznać, że do bezy pasuje on doskonale, kwaskowaty smak dobrze kontrastuje ze słodkością bezy. Spróbujcie koniecznie :-).

 

Składniki na 3 blaty bezowe:

– 6 dużych białek
– 300g drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na lemon curd (nie będzie wykorzystany w całości):

– 2 jajka
– 2 żółtka
– 160 g cukru
– 80 g masła
– skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

Składniki na krem:

– 250g serka mascarpone, schłodzonego
– 300 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
– 150 g lemon curd, schłodzonego + kilka łyżek do posmarowania blatów bezowych i dekoracji

Wykonanie:

Przygotowanie tego tortu najlepiej jest zacząć od lemon curdu – trzeba go zrobić dzień wcześniej i przez całą noc schłodzić w lodówce. Cytryny umyć, sparzyć, obrać z nich skórkę i wycisnąć sok. Do niedużego garnka wrzucić jajka, żółtka i cukier. Podgrzewać na małym ogniu. Dodać masło, roztopić. Dodać skórkę i sok z cytryn, zagotować i kiedy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.

Blaty bezowe też najlepiej jest wykonać dzień wcześniej, natomiast tort przełożyć tuż przed podaniem!

Blaty bezowe:

Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi.

Białka ubić na sztywno. Gdy powstanie już sztywna piana (najlepiej sprawdzić to, odwracając miskę do góry nogami – piana powinna się dobrze trzymać) dodawać stopniowo cukier (oba naraz, wymieszane), łyżka po łyżce, cały czas ubijając na małych obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i skrobię, krótko zamieszać. Masę bezową rozdzielić równo między trzy okręgi, wyrównać.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 140°C. Piec z termoobiegiem, wszystkie blachy jednocześnie przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Potem najlepiej piekarnik zamknąć i zostawić tam bezy na całą noc.

Krem:

W misce umieścić kremówkę, mascarpone i 150 g lemon curdu (tak, od początku umieszczamy je razem). Ubić do otrzymania kremu (potrwa to naprawdę chwilę).

Przełożenie:

Na talerzu/paterze umieścić 1. blat. Przesmarować go niedużą ilością lemon curdu. Wyłożyć na niego 1/3 kremu, wyrównać. Na to ułożyć drugi blat, posmarować lemon curdem i ponownie wyłożyć 1/3 kremu. Na samej górze umieścić najładniejszy blat bezowy, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ozdobić zygzakami z lemon curdu przy pomocy szprycy :-). Smacznego! 🙂

tort_bezowy_cytryna

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!