Jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam. Puszysty, nie za słodki. Dodatek cynamonu i pierniczków jest naprawdę genialny. Przepis znalazłam na kwestii smaku i zdecydowanie muszę go Wam tutaj polecić :-).
Składniki::
– 1 kg zmielonego tłustego twarogu
– 300 g dużych pierniczków w czekoladzie (okrągłych lub serc)
– 2/3 szklanki cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 5 jajek
– 250 ml śmietany kremówki 30%
– 4 łyżki miodu
– mielony cynamon do dekoracji
Wykonanie:
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pierniczki. Piekarnik nagrzać do 180°C.
W dużej misce umieścić zmielony twaróg, dodać cukier i mąkę, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo całe jajka, krótko po każdym miksując. Na koniec dodać miód i kremówkę, zmiksować krótko – tylko do połączenia składników.
Masę serową wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.
Po wystudzeniu sernik wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cynamonem. Smacznego :-).