Idealna na teraz – sycąca, rozgrzewająca i dosyć pikantna. U mnie zrobiona z łopatką wieprzową, ale można użyć także wołowiny lub mięso w ogóle pominąć. Polecam na chłodne dni :-).

 

Składniki na 4 porcje:

– 300 g łopatki wieprzowej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 l bulionu
– 500 ml passaty pomidorowej
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 czerwona papryka
– 4 ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– 2 liście laurowe
– szczypta kminku
– pieprz i sól

Wykonanie:

Cebulę i łopatkę pokroić w kostkę (mięso odrobinę posolić), czosnek przecisnąć przez praskę. W większym garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i łopatkę. Obsmażyć mięso z każdej strony. Dodać papryki, oregano i kminek.

Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać passatę pomidorową, koncentrat i liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem (sporo pieprzu). Zagotować i gotować dalej przez ok. 1 godzinę.

Dodać pokrojone w kostkę paprykę, ziemniaki i marchewkę. Gotować jeszcze przez 25 – 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Najlepiej smakuje oczywiście ze świeżym chlebem :-). Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!