Rzutem na taśmę mam dla Was jeszcze 2 propozycje na ciasta wielkanocne. Jako pierwsza pojawia się babka! Z duuuużą ilością czekolady i płatków migdałowych. A przy tym nie zawiera ani grama mąki pszennej czy cukru! Oczywiście, jeśli pieczecie bardziej tradycyjne ciasta, to spokojnie obie mąki możecie zastąpić zwykłą mąką pszenną, a ksylitol cukrem. Tu jest jednak alternatywa dla osób, które starają się tych produktów unikać. Babka smakuje przepysznie i już się boję, że nie dotrwa do Wielkanocy…. ;-).
Składniki:
– 120 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) + 50 g na polewę
– 3 łyżki mleka
– 2 średnie banany (po ok. 100g bez skórki każdy)
– 50 g ksylitolu
– 150 g oleju kokosowego
– 3 jajka
– 50 g mąki kokosowej
– 150 g mąki ryżowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 czubata łyżka kakao
– 3 łyżki amaretto
– 80 g płatków migdałowych
– 15 g masła + do wysmarowania formy
Wykonanie:
Formę na babkę wysmarować masłem i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180°C. Czekoladę (120g) wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
Banany obrać i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać olej kokosowy i ksylitol – zmiksować mikserem. Następnie dodawać po 1 jajku, cały czas ucierając. Wtedy wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.
Dodać obie mąki, proszek i kakao. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie wlać amaretto i wsypać płatki migdałów, zostawiając trochę do dekoracji babki. Wymieszać delikatnie łyżką.
Masę przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut. Przed wyjęciem z formy dokładnie wystudzić (żeby babka się nie rozpadła w trakcie wyjmowania).
Babkę wyjąć z formy i przygotować polewę czekoladową. W garnuszku umieścić masło i rozpuścić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać nią babkę i posypać płatkami migdałów. Odstawić do zgęstnienia polewy. Smacznego! :-).