Bułeczki wiejskie powstają na bazie… serka wiejskiego ;-). I muszę przyznać, że to jedne z najlepszych bułek, jakie kiedykolwiek udało mi się upiec! Są przepyszne, z jednej strony delikatne, a z drugiej bardzo sycące. Dodatkowo mają w sobie sporo mąki pełnoziarnistej, więc są bardziej wartościowe niż tradycyjne bułki pszenne. Jeśli pieczecie swoje pieczywo na śniadanie Wielkanocne, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu – Wy i Wasi goście będziecie zachwyceni! :-).
Składniki na 8 bułeczek:
– 250 g mąki pszennej
– 250 g mąki graham
– 150 g serka wiejskiego
– 1,5 łyżeczki soli
– pół paczki suszonych drożdży
– 350 ml letniej wody
– roztrzepane jajko + płatki owsiane + dowolne zioła (u mnie bazylia) na wierzch
Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, drożdże, serek wiejski. Na koniec wlać wodę i wyrobić ciasto dokładnie mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformować bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch bułek roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi i dowolnymi ziołami (u mnie bazylia). Wstawić do piekarnika i piec przez 18 minut. Wystudzić na kuchennej kratce :-).