I to już moja ostatnia wielkanocna propozycja – lekki i puszysty sernik kokosowy posmarowany dżemem jagodowym. Robi się go naprawdę szybko, więc jeśli brakuje Wam przed świętami czasu na pracochłonne wypieki, to ten sernik będzie idealny :-). Oczywiście jak w każdym innym przepisie – ksylitol można zastąpić cukrem w proporcji 1:1.
Tym wpisem życzę Wam także zdrowych, spokojnych, wiosennych (!) i smacznych świąt wielkanocnych :-). A po świętach wypatrujcie wielu hiszpańskich (i nie tylko!) inspiracji.
Składniki na masę serową:
– 1 kg twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
– 1 puszka mleka kokosowego
– 4 jajka
– 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
A do tego:
– mały słoiczek dżemu jagodowego (najlepiej bez dodatku cukru)
– ew. wiórki/płatki kokosa do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W większej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 75 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.
Kiedy sernik wystygnie, przełożyć do garnuszka dżem jagodowy i lekko podgrzać. Następnie wyłożyć go wierzch ciasta i wyrównać. Gdy dżem z powrotem zastygnie można posypać go jeszcze wiórkami/płatkami kokosa.