Wegańskie brownie z fasoli

Witajcie w Nowym Roku! Co powiecie na baaaardzo zdrową wersję brownie z fasoli adzuki w ramach lżejszego deseru? Przyznaję, że z samą fasolą trzeba się trochę pobawić, ale smak tego ciasta zdecydowanie jest tego wart! 🙂 Jest tu dużo kakao i czekolady, są migdały, daktyle, a to wszystko oparte na drobnej fasoli, w której zakochałam się będąc w Japonii. Spróbujcie koniecznie! 🙂

 

 

 

 

Składniki na ciasto:
– 1 szklanka suchej fasoli adzuki
– 1/2 szklanki mąki ryżowej
– 1/2 szklanki zmielonych migdałów
– 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
– 50 g oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
– 40 g daktyli
– 80 g ksylitolu
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Składniki na polewę:
– 70 g gorzkiej czekolady
– 20 g oleju kokosowego

Wykonanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej (powinna się moczyć przez ok. 12 godzin), a następnie ugotować w dość specyficzny sposób (aby pozbyć się goryczki) – najpierw odcedzić, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać wówczas do garnka jeszcze zimnej wody i ponownie zagotować. Po zagotowaniu fasolę odcedzić, zalać zimną wodą i zagotować. Znów dodać zimnej wody i zagotować. Odcedzić i ten schemat powtórzyć jeszcze 2 razy.

Po ostatniej wymianie wody i zagotowaniu, fasoli już nie odcedzać, ale gotować do miękkości (może to zająć do ok. 1 godziny). Należy cały czas pilnować, aby fasola była pod wodą i ewentualnie ją dolewać. Gdy fasola będzie miękka, odcedzić dokładnie na sitku.

Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut. Odcedzając zachować wodę (będzie jeszcze potrzebna do ciasta). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym. Przestudzić. Kwadratową formę o wymiarach ok. 25 x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Ugotowaną i odcedzoną fasolę wsypać do dużej miski. Dodać mąkę, migdały, kakao, rozpuszczoną czekoladę, namoczone daktyle, ksylitol, ekstrakt i 4 łyżki wody, w której moczyły się daktyle. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Masę przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut.

Pod koniec pieczenia trzeba przygotować polewę. W małym garnuszku roztopić olej kokosowy. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i polać nią ciasto. Smacznego :-).

Wegańskie brownie

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!