Dzisiaj mam przepis dla wszystkich łasuchów sernikowych, takich jak ja – sernik królewski bez cukru! 🙂 Bardzo czekoladowe kruche ciasto, a między nim delikatna masa serowa – taki sernik nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda! Długo zbierałam się, żeby go przygotować w swojej kuchni, wreszcie się udało i myślę, że na różnych uroczystościach rodzinnych będzie się czasami pojawiał!
Składniki na kruche ciasto::
– 300 g mąki pszennej
– 120 g zimnego masła
– 100 g erytrolu
– 1 jajko
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
– 1,5 łyżki kakao
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową::
– 1 kg zmielonego tłustego twarogu
– 250 ml śmietany kremówki 30%
– 4 całe jajka
– 2/3 szklanki erytrolu
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki miodu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i szybko zagnieść. Podzielić je na 2 równe części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 160°C, a formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować masę serową – w dużej misce umieścić wszystkie składniki i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników.
Na dno formy zetrzeć 1 część czekoladowego ciasta i wyrównać, żeby zajmowało całą formę. Na to wylać masę serową. Na to zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę.
Po wystudzeniu sernik wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin. Smacznego 🙂