Tworząc te oryginalne bułeczki, inspirowałam się przepisem ze strony smakowitychleb.pl, który nieco zmodyfikowałam. Takich wypieków na pewno nie dostaniecie w żadnej piekarni! A są naprawdę pyszne i zdrowe :-).
Składniki na 6 bułeczek:
– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej=graham (typ 1850)
– 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
– 200 g ugotowanego i obranego bobu
– 200 ml letniej wody
– 2 łyżeczki drożdży
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
150 g bobu zblendować na gładką pastę, resztę zostawić w całości. Do miski wsypać obie mąki, dodać bób cały i pastę, sól, drożdże i oliwę. Wlać wodę. Wyrobić ciasto mikserem. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować z ciasta 6 bułeczek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Wstawić blaszkę i piec przez 20 minut. Smacznego! :-).