Wczoraj potrzebowałam zrobić na szybko jakieś pieczywo – a że na szybko, to najlepiej na drożdżach. Żeby było zdrowsze, użyłam głównie mąki pełnoziarnistej. A na koniec dodałam jeszcze startą marchewkę, bo akurat dużo jej u mnie w lodówce leży. I tak oto powstały pyszne bułeczki,w kolorze pomarańczowym! Polecam gorąco :-).
Składniki:
– 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100 g mąki pszennej chlebowej
– 1 opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g)
– 1,5 łyżeczki soli
– 200 g startej na grubych oczkach marchewki
– 330-350 ml letniej wody
Wykonanie:
Do większej miski wsypać obie mąki, dodać drożdże i sól. Wrzucić startą marchewkę, a na koniec wlać letnią wodę. Wyrobić ciasto mikserem do połączenia. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować 8 okrągłych bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na 40 min do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 17 minut. Wyjąć, wystudzić na kuchennej kratce. Smacznego :-).