Gofry w wersji na słono po raz pierwszy jadłam 2 tygodnie temu, kiedy wybrałam się do 1 z warszawskich knajpek – tam podano mi je z twarożkiem oraz łososiem. Pomysł tak podanego śniadania bardzo mi się spodobał – to ciekawa odmiana od zwykłego pieczywa :-). Ja przygotowałam do swoich gofrów klasyczny twarożek ze szczypiorkiem, a do tego pomidory z bazylią.
Suche składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 1 opakowanie suszonych drożdży (ok. 7g)
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
Mokre składniki:
– 0,5 l mleka
– 100 g masła
– 2 jajka
Wykonanie:
W misce wymieszać składniki suche.
W garnku lekko podgrzać mleko (aby było letnie) i rozpuścić w nim masło. Dodać jajka i wymieszać. Masę wlać do składników suchych i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok. 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładać na rozgrzaną tortownicę.
Składniki na twarożek:
– 1 serek wiejski
– 1 twaróg półtłusty (250 g)
– pół pęczka rzodkiewek
– kilka gałązek szczypiorku
– sól, pieprz
Wykonanie:
Twaróg i serek wiejski przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojone rzodkiewki i szczypiorek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.