Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu makaron z sosem pomidorowym i soczewicą :-). Makaronu można użyć oczywiście dowolnego, tak samo sera – ja podałam ze swoją ukochaną ricottą salatą, ale równie dobrze pasuje tu parmezan czy grana padano.
Składniki na sos:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
– 1/4 szklanki zielonej soczewicy
– 1,5 szklanki bulionu warzywnego
– 1 puszka pomidorów
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki papryki (wędzonej) ostrej
– sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej patelni. Dodać obie soczewice i chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion, pomidory z puszki i sos sojowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano.
Wszystko wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż sos stanie się dość gęsty.
Na ugotowany makaron wyłożyć sos i wszystko posypać serem. Smacznego :-).