Caponata to sycylijski gulasz z bakłażana, z dodatkiem selera naciowego, oliwek i kaparów. Wszystko to zanurzone jest w sosie pomidorowym i smakuje po prostu wyśmienicie :-). Zażerałam się tym daniem podczas mojego zeszłorocznego pobytu na Sycylii. Idealnie pasuje na lżejszą kolację razem z pieczywem lub jako dodatek do mięs.
Składniki na 4 porcje:
– 2 bakłażany
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 1 kg pomidorów
– 60 g zielonych oliwek
– 2 łyżki kaparów
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 1 łyżka miodu
– 50 g płatków migdałowych
– 50 g rodzynek
– oliwa
– sól, pieprz
– świeża/suszona bazylia
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm, posypać solą i odłożyć na ok. 20 minut.
W międzyczasie cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, a selera w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
Bakłażana opłukać z soli, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą patelnię i smażyć na 2-3 łyżkach oliwy do 10 minut. Bakłażan powinien być miękki, ale nie rozpadać się za bardzo. Zdjąć z patelni i odłożyć do miski/na talerz.
W tym samym czasie w większym garnku na oliwie zeszklić cebulę. Potem dodać selera i marchewkę – smażyć przez ok. 7 minut. Wlać ocet winny i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie dodać miód i pomidory, wymieszać i gotować przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Kapary i oliwki odcedzić, a migdały uprażyć na patelni. Do sosu warzywno-pomidorowego dodać oliwki, kapary, migdały, rodzynki i bakłażana. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :-).