DSC_0705

Znowu chleb żytni, ale tym razem razowy. Ciemniejszy i bardziej wartościowy 🙂 . Ja dodałam słonecznik, siemie lniane i pestki dyni, ale można go robić równie dobrze z żurawiną, orzechami czy innymi dodatkami 🙂 .

 

Składniki:

– 375 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
– 125 g mąki pszennej
– 450 g wody
– 3 łyżki (ok. 80-90 g) aktywnego zakwasu żytniego
– 1 łyżka soli
– 50 g słonecznika
– 50 g siemienia lnianych
– 50 g pestek dyni

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Masa ma być gęsta, ale ma dać się mieszać łyżką. Jeśli będzie za gęsta, można dodać trochę wody. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 12 godzin lub do czasu aż ciasto urośnie do brzegów formy.

Piekarnik nagrzać do 240°C. Wstawić chleb i piec przez 10 min. Następnie zmniejszyć temp. do 200°C i piec jeszcze przez ok. 1 godzinę. Kroić po wystudzeniu, a najlepiej dopiero kolejnego dnia 🙂 .

DSC_0705

DSC_0723

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!