ciasteczka_freePrzyszedł czas na kolejne ciasteczka bez cukru – tym razem to ciasteczka czekoladowo-jaglane! Dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych i mąki gryczanej – są także bezglutenowe. Jednak najważniejsze, że są zwyczajnie zdrowe, a przy tym pyszne! :-). Może skusicie się na nie przy okazji zbliżającego się weekendu? Zwłaszcza, że są naprawdę banalne w przygotowaniu :-).

 

 

 

Składniki na 20 ciasteczek:

– 110 g płatków jaglanych
– 60 g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
– 2 czubate łyżki kakao
– 120 g banana (dojrzałego)
– 200 g mąki gryczanej
– 1 jajko
– 80 g płynnego miodu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160°C, a dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Banana zblendować na gładką masę, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.

W misce połączyć ze sobą banana, roztopioną czekoladę, jajko i miód. Następnie dodać wszystkie suche składniki i dokładnie zagnieść ciasto ręką.

Uformować ok. 20 okrągłych ciasteczek, ułożyć na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć.

Blachę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Smacznego :-).

ciasteczka_free

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!