Przyszedł czas i na pierwszy bezcukrowy tort! A skoro sezon truskawkowy trwa, to wymyśliłam taki oto tort czekoladowo-truskawkowy w wersji naked cake. Warstwy czekoladowego biszkoptu i nutelli pięknie kontrastują z białym kremem i czerwonymi truskawkami. A do tego smakuje to obłędnie! W torcie nie znajdziecie ani grama cukru – jest w całości słodzony ksylitolem i daktylami. Co prawda biszkopt na ksylitolu nie rośnie tak pięknie jak na cukrze, ale i tak bez problemu udało się go podzielić na 3 blaty, a dzięki rzuceniu nim o ziemię w ogóle nie opadł. Myślę, że to idealna propozycja na majowo-czerwcowe urodziny, Dzień Mamy czy zwyczajne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi (nawet przy grillu). Spróbujcie koniecznie!

 

Składniki na biszkopt:

– 5 jajek
– 150 g ksylitolu
– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na „nutellę” z awokado:

– 1 duże awokado (u mnie po obraniu i wyjęciu pestki ok. 210g)
– 50 g suszonych daktyli
– sok z 1/2 cytryny
– 2 czubate łyżki kakao

Składniki na krem:

– 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
– 500 ml kremówki 30%
– 1 łyżka ksylitolu

Nasączenie:

– sok z wyciśniętej 1/2 cytryny
– pół szklanki wody
– 2 łyżeczki ksylitolu

A poza tym:

– truskawki pokrojone na plasterki + całe (z szypułkami) do dekoracji

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką/widełkami od miksera.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Pokroić na 3 blaty.

Nasączenie:

Wszystkie składniki wymieszać.

„Nutella” z awokado:

Nutellę dobrze jest przygotować dzień wcześniej, żeby składniki się „przegryzły” (ale nie jest to konieczne – na świeżo też będzie dobrze smakować).

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić na większe kawałki i wrzucić do miski/kielicha blendera. Dodać namoczone i odsączone daktyle, sok z cytryny i kakao. Zblendować na gładką masę.

Krem:

W misce umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając ksylitol.

Przełożenie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze/talerzu i nasączyć. Wyłożyć na to 1/3 nutelli, rozsmarować. Następnie wyłożyć 1/3 kremu i też rozsmarować. Poukładać obok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na górę położyć drugi blat, nasączyć. Wyłożyć kolejną warstwę nutelli, kremu oraz truskawek. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wyłożyć resztę nutelli i kremu. Ozdobić całymi truskawkami (najładniej wyglądają wraz z szypułkami). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego :-).

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!