serniczki_klSerniczki na zimno z truskawkami to dla mnie idealna propozycja na ciepły, czerwcowy dzień :-). Pyszny deser, bez dodatku cukru i bez konieczności użycia piekarnika. A do tego pięknie się prezentuje! Ja użyłam ciasteczek czekoladowych, które dobrze kontrastują z białą masą twarogową, ale możecie użyć dowolnych – takich, które Wam najbardziej smakują albo jakie macie pod ręką. Korzystajcie sezonu truskawkowego, póki jeszcze trwa! :-).

 

 

 

Składniki na 2 porcje:

– bezcukrowe ciasteczka czekoladowe (lub inne, dowolne, u mnie na porcję po 1,5 ciasteczka czekoladowo-jaglanego)
– 170 g twarogu sernikowego (ja używam serka „Mój ulubiony”, który ma idealną konsystencję, a do tego sprzedawany jest w małych opakowaniach)
– 4 łyżeczki ksylitolu
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
– 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

Składniki na sos truskawkowy:
– 150 g truskawek + kilka do dekoracji na wierzch
– 1 łyżeczka ksylitolu
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– odrobina soku z cytryny

Wykonanie:

Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno pokali/szklanek. Do miski/pojemnika blendera wrzucić twaróg, jogurt naturalny, 4 łyżeczki ksylitolu i ekstrakt z wanilii – zmiksować blenderem dokładnie na gładką masę.

Truskawki (150 g) umieścić w garnuszku i rozgnieść widelcem. Dodać ksylitol, skrobię i sok z cytryny. Zagotować, mieszając, zdjąć z ognia i ostudzić.

Na ciasteczka wyłożyć po połowie masy serowej, a na to sos truskawkowy. Udekorować kawałkami truskawek. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego :-).

serniczki_kl

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!