Tym razem mam dla Was przepis na zdrowy deser w formie ciasteczek – tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną i migdałami, a zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu i bananów. Ciasteczka są zdrowe i co najważniejsze – pyszne :-). Koniecznie spróbujcie – np. w weekend do popołudniowej kawy.
Składniki na 20 ciasteczek:
– 110 g blanszowanych migdałów
– 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
– 120 g banana (dojrzałego)
– 180 g mąki gryczanej
– 1 jajko
– 80 g płynnego miodu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160°C, a dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały zmielić na mąkę, czekoladę drobno posiekać, a banana zmiksować na gładką masę.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć drewnianą łyżką. Uformować ok. 20 okrągłych ciasteczek, ułożyć na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Blachę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Smacznego :-).