owsianka_piernikowaCzas na kolejną pyszną owsiankę :-). Mimo że już dawno po świętach, to przecież wszelkie smaki korzenne są mile widziane przez całą zimę :-). A połączenie przyprawy korzennej z orzechami, mandarynkami i miodem w porannej owsiance smakuje cudnie! Spróbujcie, a na pewno polubicie taką wersję zdrowego śniadania.

Składniki na 1 porcję:

– 40 g płatków owsianych
– 250 g jogurtu naturalnego
– 15 g suszonych daktyli
– 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (taka mieszanka powinna składać się z samych przypraw, bez dodatku mąki czy cukru)
– 20 g dowolnych orzechów (u mnie nerkowce, ale świetnie pasują laskowe)
– 3 mandarynki
– płaska łyżeczka miodu

Wykonanie:

Płatki zalać jogurtem, dodać drobno posiekane daktyle, połowę orzechów, miód i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, 2 wrzucić do płatków, a trzecią udekorować owsiankę razem z pozostałymi orzechami.

Najlepiej taką owsiankę przygotować wcześniej (np. wieczorem, zostawiając na noc w lodówce), żeby płatki i daktyle mogły się „namoczyć” w jogurcie. Jeśli jednak taka zimna owsianka Was nie przekonuje, to po prostu przed przygotowaniem sparzcie płatki i daktyle wrzątkiem, a po kilku minutach odsączcie z nadmiaru wody.

owsianka_piernikowa

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!