Uświadomiłam sobie ostatnio, że na moim blogu nie ma ani jednego przepisu z wykorzystaniem orzechów laskowych – musiałam to zmienić! Następnego dnia upiekłam te oto ciasteczka czekoladowo-orzechowe :-). Idealnie pasują do popołudniowej kawy, kiedy za oknem jest tak szaro i smutno. Ciasteczka mają w sobie same zdrowe składniki, słodzone są miodem i bananami, a zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystałam tę pełnoziarnistą. Fani orzechów i czekolady – koniecznie wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji! :-).

 

 

Składniki na 20 ciasteczek:

– 110 g orzechów laskowych
– 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
– 120 g banana (dojrzałego)
– 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 1 jajko
– 80 g płynnego miodu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160°C, a dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy zmielić na mąkę, czekoladę drobno posiekać, a banana zmiksować na gładką masę.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć drewnianą łyżką. Uformować ok. 20 okrągłych ciasteczek, ułożyć na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć.

Blachę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!